Szörpkészítés erdőről-mezőről
Szörpkészítés erdőről-mezőről
Időtartam:
2×2 ó
Létszám:
1-15
Életkor:
6-12
Foglalkozás témája:
Környezetünkben fellelhető fogyasztható növények feldolgozása.
Fejlesztett területek:
- Kooperáció
- Finommotorika
- Érzékelés
- Észlelés
- Érzékszervi érzékenyítés
Szükséges kellékek:
- Virágzó, fogyasztható növények (pl.: bodza / akác / csipkevirág, citromfű / menta / zsályalevél / kakukkfű)
- Kosár
- Olló,
- Befőttesüvegek a virágok beáztatásához
- Textilanyag (konyharuha)
- Vágódeszka
- Kés
- Papírlapok
- Filc
- Ragasztószalag
- Fakanál
- Papírdobozok a szárításhoz
- Mérőkancsó
- Citrom
- Cukor
- Citromsav
Leírás
Május-június hónapokban tele az erdő illatozó, virágzó bokrokkal, a fűszernövények pedig egész nyáron növesztik zsenge zöld leveleiket. Amennyiben a kertünkben vagy a közeli réteken, erdőkben elérhetőek ezek az ehető növények, remek móka a gyerekekkel közösen adalékanyag-mentes házi szörpöket készíteni.
Első foglalkozás: a virágok begyűjtése
Fontos, hogy biztosan felismerjük az ehető növényeket, amennyiben bizonytalanok vagyunk, inkább ne gyűjtsünk, hanem vásároljunk szárítmányokat. A virágszedésnél a gyerekek figyelmét külön hívjuk fel arra, hogy csak ép, bogármentes virágot szedjenek le és csak annyit, amennyire szükségünk van. Ügyeljünk, hogy ne közvetlen eső után szedjük le a virágokat (a virágpor miatt), illetve hogy úttól, gépjárműforgalomtól minél messzebb gyűjtsük be őket. .
Emellett a begyűjtés módját is mutassuk meg nekik (ne tépjék, szaggassak a fát/bokrot), hogy óvják a növény virágzó részeit, hogy termés legyen majd belőle. Ekkor beszélgethetünk velük a természet körforgásáról (virágból termés) és a növényekkel való bánásmódról is.
Bodzaszörp készítése: Ez a művelet két külön foglalkozást vesz igénybe, hiszen egyik alkalommal a növények begyűjtése és az ázatmány elkészítése történik és maximum 3 napon belül fel kell használni az alaplevet és elkészíteni a szörpöt. Fontos tehát, hogy ezen foglalkozás tervezésénél ezt vegyük figyelembe!
Az áztatáshoz: 20 – 25 db bodza/akácvirág, illetve jó nagy csokornyi gyógynövény pl. citromfű, menta. 2 liter víz, 2 db citrom
Az alapanyagokat egy nagyobb, letakarható befőttes üvegbe/edénybe helyezzük. A virágokat nem (az értékes virágpor miatt), azonban a gyógynövényeket valamint a citromokat megmossuk.
Az ázatmány elkészítése:
A vizet, a karikákra vágott citromokat és a vastagabb, szárrészétől megszabadított virágokat vagy gyógynövényeket belehelyezzük a befőttesüvegbe. Érdemes a citromokat/gyógynövényeket tiszta kézzel összenyomkodni, hogy minél több ízanyagot nyerjünk ki belőlük!
Száraz, hűvös helyre helyezzük az ázatmányt és letakarjuk egy konyharuhával, 24-48 órát állni hagyjuk. Naponta egyszer megkeverjük.
Második foglalkozás: A szörpfőzés
A pihentetés után leszűrjük a folyadékot és egy a folyadéknál minimum kétszeres űrtartalmú főzőedénybe öntjük. Ehhez adjuk hozzá a 2 kg cukrot vagy 1,8 kg fruktózt valamint az 5 dkg citromsavat. Addig melegítjük az elegyet, amíg átlátszóvá válik a folyadékunk.
Ezután az előtte már csírátlanított (forró vízzel átmosott) üvegekbe öntjük a szörpöt és miután rácsavartuk a kupakokat (érdemes konyharuhát használni) 5 percre fejtetőre állítjuk a szörppel teli üvegeket majd egymás mellé rakjuk őket, jól bebugyoláljuk konyharuhákba vagy törülközőkbe, és hagyjuk kihűlni. Ez a szárazdunsztolás
+1 tipp:
A gyógynövények illóolaj tartalmát kihasználva, szemet bekötve érzékszervi játékot is játszhatunk, melynek során a gyerekek megpróbálják kitalálni, melyik gyógynövény illatát érzik.
+1 tipp:
Csak annyit vegyél el, amennyire szükséged van!”- elv megismertetése, továbbá az újrahasznosítás fogalmának, gyakorlatának bemutatása: azok a befőttes üvegek, amelyeket használunk már más használt valamire, de ha vigyázunk rájuk, sokáig használhatjuk még őket.
+1 tipp:
Minden ázatmánynak legyen „gazdája”, felelőse, aki vállalja, hogy naponta megkavarja a szörpalapanyagot.
+1 tipp:
A szörpfőzésnél az üvegcsírátlanítást érdemes előre elvégezni és csak pár üvegen bemutatni a csírátlanítást, mivel ez egy hosszabb, időigényesebb és a hőkezelés miatt veszélyesebb munkafolyamat.
+1 tipp:
Érdemes a szörpökre címkéket készíteni a gyerekekkel, amelyre ráírják az összetevők listáját, ezeket előre ráragaszthatjuk a szörpös üvegekre.
+1 praktika:
A gyerekekkel a virággyűjtésre való indulás előtt beszéljük át, hogy mit értünk mi virággyűjtés alatt!
+1 praktika:
Ne ijedjünk meg, ha a csoport az elindulásnál szétrebben, némi iránymutatással, jó szóval rendezetté tehetjük. Pl. kinevezhetünk virágfelelőst, számolási biztost stb.
+1 praktika:
A szörpfőzésnél bevonhatjuk a szülőket is, akik segíthetnek a gyermekeiknek pl. a címkézésnél. Amennyiben nyitottak a szülők, úgy a bodzavirágokat palacsintatésztába mártva kisüthetik, így családi eseménnyé válik a befőzés.