Érik a gyümölcs

Időtartam:

2 óra

Létszám:

1-15

Életkor:

6+

Foglalkozás témája:

A fák ajándékai a gyümölcsök – lekvárkészítés

Főzzünk lekvárt!

Miért jó, ha magunk készítjük el a lekvárt?

Tudjuk mi van benne. Egy üveg lekvár ára így kevesebbre jön ki. Amennyiben a saját/ település környéki fáról van a gyümölcs kisebb a környezeti lábnyoma.

Fejlesztett területek:

  • Kooperáció
  • Finommotorikas
  • Szenzoros (észlelés, érzékelés)
  • Szerialitás

Szükséges kellékek:

  • Zárható befőttes üvegek
  • Evőkanál
  • Fakanál
  • Botmixer
  • Edény
  • Főzőlap
  • Gyümölcs
  • Cukor
  • Zselésítő

Leírás

A fán termő gyümölcs az egyik legnagyobb ajándék az édes ízeket szerető gyermekeknek. A nyers gyümölcs fogyasztása egészséges, azonban fontos az is hogy egy kicsit előre gondolkodjunk és gondoljunk azokra az időszakokra, amikor nem érhető el friss, hazai gyümölcs.
Hogyan lesz gyümölcs a fán? A növekedés folyamatai a magtól a gyümölcsig – a folyamatokat lerajzolhatják.
Kik segítenek nekünk a virágok beporzásában? Beszéljünk a méhek, rovarok fontosságáról! Ez akár egy külön foglalkozás témája is lehet ,mivel a gyerekek egy része megriad a rovaroktól, tudatosítani kell bennük, hogy miért hasznosak.
Téged mi táplál, mi kell neked, hogy egészséges legyél?

Lekvárfőzés

Recept:

1,250 kg sárgabarack, magozva

300 g cukor

1 tasak sárgabarack dzsemfix

A gyerekek a gyümölcsöket megmossák, kimagvalják, leturmixolják majd abba a fazékba öntik, amelyben főzni fogjuk a lekvárt. A kimért cukrot és zselésítőt összekeverik, ráöntik a gyümölcspürére, majd összefőzik. Amikor kész a lekvár, üvegekbe adagolják és kosárba helyezik.

 Zárás:

A gyerekekkel megbeszéljük, hogy a két fajta barackból készített lekvár közül melyik ízlett nekik jobban és miért.

 

+1 tipp:

Ha szülők is részt vesznek a foglalkozáson: szoktak-e lekvárt főzni? Ezek után készítenének-e lekvárt? Milyen gyümölcsfák vannak a kertjükben? Esetleg van-e helyi termelő, akitől tudnak gyümölcsöt venni?

+1 tipp:

Érdemes min. kétfajta sárgabarackot venni és külön megfőzni őket. Ezáltal nemcsak a folyamat rögzül jobban és több bekapcsolódási pont adódik, hanem alkalom nyílik a megfigyelésre: más ízű, állagú, színű lekvár készül, pedig mindkettő sárgabarack.

+1 tipp:

Mindenképpen figyeljünk arra, hogy maradjon kóstoló és legyen friss kenyér! Előfordulhat olyan is, hogy így azok a gyerekek is megkóstolják a lekvárt, akik esetleg nem szeretik (van ilyen gyerek!).

+1 PRAKTIKA:

Érdemes kiszámolni a gyerekekkel/ szülőkkel, hogy mennyire jön ki egy üveg lekvár, ha saját és ha vásárolt gyümölcsből készítjük, illetve ha boltban vesszük.