Érik a gyümölcs
Időtartam:
2 óra
Létszám:
1-15
Életkor:
6+
Foglalkozás témája:
A fák ajándékai a gyümölcsök – lekvárkészítés
Főzzünk lekvárt!
Miért jó, ha magunk készítjük el a lekvárt?
Tudjuk mi van benne. Egy üveg lekvár ára így kevesebbre jön ki. Amennyiben a saját/ település környéki fáról van a gyümölcs kisebb a környezeti lábnyoma.
Fejlesztett területek:
- Kooperáció
- Finommotorikas
- Szenzoros (észlelés, érzékelés)
- Szerialitás
Szükséges kellékek:
- Zárható befőttes üvegek
- Evőkanál
- Fakanál
- Botmixer
- Edény
- Főzőlap
- Gyümölcs
- Cukor
- Zselésítő
Leírás
A fán termő gyümölcs az egyik legnagyobb ajándék az édes ízeket szerető gyermekeknek. A nyers gyümölcs fogyasztása egészséges, azonban fontos az is hogy egy kicsit előre gondolkodjunk és gondoljunk azokra az időszakokra, amikor nem érhető el friss, hazai gyümölcs.
Hogyan lesz gyümölcs a fán? A növekedés folyamatai a magtól a gyümölcsig – a folyamatokat lerajzolhatják.
Kik segítenek nekünk a virágok beporzásában? Beszéljünk a méhek, rovarok fontosságáról! Ez akár egy külön foglalkozás témája is lehet ,mivel a gyerekek egy része megriad a rovaroktól, tudatosítani kell bennük, hogy miért hasznosak.
Téged mi táplál, mi kell neked, hogy egészséges legyél?
Lekvárfőzés
Recept:
1,250 kg sárgabarack, magozva
300 g cukor
1 tasak sárgabarack dzsemfix
A gyerekek a gyümölcsöket megmossák, kimagvalják, leturmixolják majd abba a fazékba öntik, amelyben főzni fogjuk a lekvárt. A kimért cukrot és zselésítőt összekeverik, ráöntik a gyümölcspürére, majd összefőzik. Amikor kész a lekvár, üvegekbe adagolják és kosárba helyezik.
Zárás:
A gyerekekkel megbeszéljük, hogy a két fajta barackból készített lekvár közül melyik ízlett nekik jobban és miért.
+1 tipp:
Ha szülők is részt vesznek a foglalkozáson: szoktak-e lekvárt főzni? Ezek után készítenének-e lekvárt? Milyen gyümölcsfák vannak a kertjükben? Esetleg van-e helyi termelő, akitől tudnak gyümölcsöt venni?
+1 tipp:
Érdemes min. kétfajta sárgabarackot venni és külön megfőzni őket. Ezáltal nemcsak a folyamat rögzül jobban és több bekapcsolódási pont adódik, hanem alkalom nyílik a megfigyelésre: más ízű, állagú, színű lekvár készül, pedig mindkettő sárgabarack.
+1 tipp:
Mindenképpen figyeljünk arra, hogy maradjon kóstoló és legyen friss kenyér! Előfordulhat olyan is, hogy így azok a gyerekek is megkóstolják a lekvárt, akik esetleg nem szeretik (van ilyen gyerek!).
+1 PRAKTIKA:
Érdemes kiszámolni a gyerekekkel/ szülőkkel, hogy mennyire jön ki egy üveg lekvár, ha saját és ha vásárolt gyümölcsből készítjük, illetve ha boltban vesszük.
Kategóriák
- Egyéb00 termék
- Ajánlott életkor5959 termék
- 5-8 évesek5959 termék
- 9-12 évesek5858 termék
- Időtartam5959 termék
- 1-2 óra5555 termék
- 30-60 perc44 termék