Szörpkészítés erdőről-mezőről

Időtartam:

2×2 ó

Létszám:

1-15

Életkor:

6-12

Foglalkozás témája:

Környezetünkben fellelhető fogyasztható növények feldolgozása.

Fejlesztett területek:

  • Kooperáció
  • Finommotorika
  • Érzékelés
  • Észlelés
  • Érzékszervi érzékenyítés

Szükséges kellékek:

  • Virágzó, fogyasztható növények (pl.: bodza / akác / csipkevirág, citromfű / menta / zsályalevél / kakukkfű)
  • Kosár
  • Olló,
  • Befőttesüvegek a virágok beáztatásához
  • Textilanyag (konyharuha)
  • Vágódeszka
  • Kés
  • Papírlapok
  • Filc
  • Ragasztószalag
  • Fakanál
  • Papírdobozok a szárításhoz
  • Mérőkancsó
  • Citrom
  • Cukor
  • Citromsav

Leírás

Május-június hónapokban tele az erdő illatozó, virágzó bokrokkal, a fűszernövények pedig egész nyáron növesztik zsenge zöld leveleiket. Amennyiben a kertünkben vagy a közeli réteken, erdőkben elérhetőek ezek az ehető növények, remek móka a gyerekekkel közösen adalékanyag-mentes házi szörpöket készíteni.

Első foglalkozás: a virágok begyűjtése

Fontos, hogy biztosan felismerjük az ehető növényeket, amennyiben bizonytalanok vagyunk, inkább ne gyűjtsünk, hanem vásároljunk szárítmányokat. A virágszedésnél a gyerekek figyelmét külön hívjuk fel arra, hogy csak ép, bogármentes virágot szedjenek le és csak annyit, amennyire szükségünk van. Ügyeljünk, hogy ne közvetlen eső után szedjük le a virágokat (a virágpor miatt), illetve hogy úttól, gépjárműforgalomtól minél messzebb gyűjtsük be őket. .

Emellett a begyűjtés módját is mutassuk meg nekik (ne tépjék, szaggassak a fát/bokrot), hogy óvják a növény virágzó részeit, hogy termés legyen majd belőle. Ekkor beszélgethetünk velük a természet körforgásáról (virágból termés) és a növényekkel való bánásmódról is.

Bodzaszörp készítése: Ez a művelet két külön foglalkozást vesz igénybe, hiszen egyik alkalommal a növények begyűjtése és az ázatmány elkészítése történik és maximum 3 napon belül fel kell használni az alaplevet és elkészíteni a szörpöt. Fontos tehát, hogy ezen foglalkozás tervezésénél ezt vegyük figyelembe!

Az áztatáshoz: 20 – 25 db bodza/akácvirág, illetve jó nagy csokornyi gyógynövény pl. citromfű, menta. 2 liter víz, 2 db citrom

Az alapanyagokat egy nagyobb, letakarható befőttes üvegbe/edénybe helyezzük. A virágokat nem (az értékes virágpor miatt), azonban a gyógynövényeket valamint a citromokat megmossuk.

Az ázatmány elkészítése:

A vizet, a karikákra vágott citromokat és a vastagabb, szárrészétől megszabadított virágokat vagy gyógynövényeket belehelyezzük a befőttesüvegbe. Érdemes a citromokat/gyógynövényeket tiszta kézzel összenyomkodni, hogy minél több ízanyagot nyerjünk ki belőlük!

Száraz, hűvös helyre helyezzük az ázatmányt és letakarjuk egy konyharuhával, 24-48 órát állni hagyjuk. Naponta egyszer megkeverjük.

Második foglalkozás: A szörpfőzés

A pihentetés után leszűrjük a folyadékot és egy a folyadéknál minimum kétszeres űrtartalmú főzőedénybe öntjük. Ehhez adjuk hozzá a 2 kg cukrot vagy 1,8 kg fruktózt valamint az 5 dkg citromsavat. Addig melegítjük az elegyet, amíg átlátszóvá válik a folyadékunk.

Ezután az előtte már csírátlanított (forró vízzel átmosott) üvegekbe öntjük a szörpöt és miután rácsavartuk a kupakokat (érdemes konyharuhát használni) 5 percre fejtetőre állítjuk a szörppel teli üvegeket majd egymás mellé rakjuk őket, jól bebugyoláljuk konyharuhákba vagy törülközőkbe, és hagyjuk kihűlni. Ez a szárazdunsztolás

+1 tipp:

A gyógynövények illóolaj tartalmát kihasználva, szemet bekötve érzékszervi játékot is játszhatunk, melynek során a gyerekek megpróbálják kitalálni, melyik gyógynövény illatát érzik.

+1 tipp:

Csak annyit vegyél el, amennyire szükséged van!”- elv megismertetése, továbbá az újrahasznosítás fogalmának, gyakorlatának bemutatása: azok a befőttes üvegek, amelyeket használunk már más használt valamire, de ha vigyázunk rájuk, sokáig használhatjuk még őket.

+1 tipp:

Minden ázatmánynak legyen „gazdája”, felelőse, aki vállalja, hogy naponta megkavarja a szörpalapanyagot.

+1 tipp:

A szörpfőzésnél az üvegcsírátlanítást érdemes előre elvégezni és csak pár üvegen bemutatni a csírátlanítást, mivel ez egy hosszabb, időigényesebb és a hőkezelés miatt veszélyesebb munkafolyamat.

+1 tipp:

Érdemes a szörpökre címkéket készíteni a gyerekekkel, amelyre ráírják az összetevők listáját, ezeket előre ráragaszthatjuk a szörpös üvegekre.

+1 praktika:

A gyerekekkel a virággyűjtésre való indulás előtt beszéljük át, hogy mit értünk mi virággyűjtés alatt!

+1 praktika:

Ne ijedjünk meg, ha a csoport az elindulásnál szétrebben, némi iránymutatással, jó szóval rendezetté tehetjük. Pl. kinevezhetünk virágfelelőst, számolási biztost stb.

+1 praktika:

A szörpfőzésnél bevonhatjuk a szülőket is, akik segíthetnek a gyermekeiknek pl. a címkézésnél. Amennyiben nyitottak a szülők, úgy a bodzavirágokat palacsintatésztába mártva kisüthetik, így családi eseménnyé válik a befőzés.